Stills

Klik hier om de laatste Flash plugin te installeren.

over rebecca


Rebecca van Wittene

Rebecca van WitteneRebecca van Wittene (Middelburg, 1963) is zelfstandig filmmaker, presentator en publicist en maakt al jarenlang kunst- en cultuurprogramma’s waarin ze altijd op zoek gaat naar wat de hoofdpersonen drijft en bezielt om van daaruit de kern te raken van het werk. Oorspronkelijkheid en kwaliteit, daar houdt ze van. Jarenlange ervaring  in media en een brede belangstelling voor culturele en sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen gaan hand in hand in haar kleine bedrijf dat zich toelegt op het maken van producties in beeld, tekst en geluid. Anders gezegd: televisie, radio, internet, publicaties.

Van huis uit is Rebecca van Wittene onderwijzeres. Na acht jaar voor de klas gaat ze werken als freelance bureauredacteur bij Uitgeverij Zwijsen in Tilburg. Daar houdt ze zich bezig met de ontwikkeling en realisatie van een methode zaakvakken voor het basisonderwijs. In de jaren 80 werkt ze mee aan AVRO’s Minjon. Ze raakt er voorgoed verslingerd aan het radio- en televisievak.

Bij Omroep Zeeland ontwikkelt en maakt ze tal van programmaseries, reportages en speciale projecten voor radio en televisie (samenstelling, presentatie, regie, eindredactie en offline montage). Hoofdzakelijk informatieve programma’s, waaronder veel kunst- en  cultuur(historsiche)programma’s. Een greep: De Maestro en de Zee, over en ism. het Zeeuws Orkest onder leiding van violist Joan Berkhemer. De Wonderkamer, waarin directeur Valentijn Bijvanck de objecten van het Zeeuws Museum vanuit onverwachte invalshoeken in een modern kader zet. De Radioserie Fijn Veertje over 35 jaar Nieuwe Muziek in Zeeland. Leedwezen, een programma over de beeldkwaliteit van onze leefomgeving.

Recentelijk realiseerde ze een presentatiefilmpje voor de Verkiezing Kunstenaar van het Jaar 2011 van de Stichting Kunstweek, en diverse televisieprogramma’s in coproductie met Omroep Zeeland: Zeeland 40-45 met ooggetuigen over de Tweede Wereldoorlog, een serie filmpjes over de Zeeuwse Canon in het kader van de campagne Verleden van Nederland. OverNieuw, een 10-delige programmareeks over hedendaagse architectuur.

Haar documentaire Soldaat zonder Vijand over een in Zeeland ingekwartierde Wehrmachtsoldaat die blijft terugkeren naar de plekken uit zijn oorlogsverleden is in 2011 bekroond met een NL-Award, de jaarlijkse onderscheiding voor de beste producties van de regionale publieke omroepen. “Het programma is prachtig gemaakt met goede interviews en een mooie cameravoering. Het gesprek met de soldaat dat gevoerd wordt door zijn eigen zoon is alle juryleden bijgebleven. Door deze keuze waarin de programmamaker een stap terug heeft gedaan, verwordt dit universele verhaal van de oorlog een persoonlijk en aangrijpend verhaal van een jonge soldaat.” Op de grens van land en zee, het televisiedocument over kunstschilder Johnny Beerens uit Breskens werd in maart 2010 genomineerd voor een NL-Award: “Een volledig rond en af, mooi gemaakt kunstenaarsportret. Puur gemaakt, alle aandacht gaat naar de persoon en zijn werk. Een filmische documentaire die dicht bij de kunstenaar blijft.” (Uit: het juryrapport).

Rebecca van Wittene werkt op projectbasis samen met uiteenlopende zelfstandig werkende, creatieve professionals. Cameramensen, editors, geluidstechnici, journalisten en andere eigenzinnige en geïnspireerde makers. Geestverwanten ook.