Stills

Klik hier om de laatste Flash plugin te installeren.

de Drvkkery Talkshow


Rechtstreeks vanuit de Drvkkery en on demand: 

de Drvkkery Talkshow

Elke eerste vrijdag van de maand presenteert Rebecca van Wittene de Drvkkery Talkshow, een kunst- en cultuurprogramma, rechtstreeks vanuit de Drvkkery in Middelburg. Inspirerende gesprekken over plannen, drijfveren en ambities. Over het vak en over het leven. Een culturele talkshow waarin gasten en publiek elkaar in een ongedwongen sfeer ontmoeten. Met onverwachte invalshoeken, voordrachten en muziek. U bent van harte uitgenodigd om het zelf mee te beleven.  Altijd boeiend en verrassend. Altijd anders. Met na afloop natuurlijk gelegenheid tot napraten in de brasserie. De toegang is vrij!

Op deze pagina informatie over de komende editie, en u kunt eerdere afleveringen  bekijken via DrukkeryTV.

Talkshow vrijdag 1 april 2011

Met: Flamencogitarist Eric Vaarzon Morel, documentairemakers Oosterschelde Ontdekking Onderwater en theatervoorstelling De Tweeling.

“Wie hem aan het werk hoort, kan maar nauwelijks geloven dat Eric, net als wij, aan iedere hand maar vijf vingers heeft.”  Een gesprek met flamencogitarist Eric Vaarzon Morel over de Spaanse muzieksoort met Arabische roots. Over wat je krijgt als je klassiek, flamenco, jazz, pop en wereldmuziek mengt. Over ontdekkingen doen, bijzondere kruisbestuivingen, nieuwe muzikale werelden. En over zijn concert in Theater de Wegwijzer in Nieuw- en Sint Joosland op vrijdagavond, met uiteraard –wat had u dan gedacht- een voorproefje…

Lees meer: Talkshow vrijdag 1 april 2011


 

Talkshow vrijdag 4 maart 2011

Met:  Bram Kwekkeboom over De Rietdekker, nieuwe directeur Cinema Simon Blaas en portretschilder Daan van Doorn.

Op vrijdag 4 maart praat Rebecca van Wittene met acteur Bram Kwekkeboom over De Rietdekker. Het toneelstuk van Theaterproductiehuis Zeelandia (regie: Stefan Perceval) gaat op 10 maart in première in het Arsenaaltheater in Vlissingen. De Rietdekker is gebaseerd op het gelijknamige boek van Rinus Spruit (Uitgeverij Cossee), waarin de oude rietdekker vertelt en zijn zoon opschrijft. Een ontroerend verhaal van vader en zoon. Over een arme Zeeuwse rietdekkersfamilie in de jaren dertig van de twintigste eeuw, over keihard werken onder barre omstandigheden; een bestaan waarin de angst om oud en arm te moeten eindigen overheerst. Want oud en arm, man, zwieg stille…

Lees meer: Talkshow vrijdag 4 maart 2011


 

Talkshow vrijdag 4 februari 2011

Met: Bettine Vriesekoop, Sjoerd Vroonland, de cast van 1953 De Musical en de persoonlijke boekenkeus van Monique Eskens

Op vrijdag 4 februari praat Rebecca van Wittene met oud-tafeltennisster, journaliste en schrijfster Bettine Vriesekoop over haar nieuwste boek Duizend dagen in China. Hierin beschrijft Vriesekoop hoe een alleenstaande moeder met journalistieke ambities zich staande houdt in twee onvoorspelbare werelden: de wereld die China heet en die van de journalistiek.

Lees meer: Talkshow vrijdag 4 februari 2011


 

Talkshow vrijdag 3 december 2010

Met: Documentairemaker Robert Oey, fotograaf Bas Losekoot, beeldend kunstenaar Piet Dieleman, gitarist/componist Wiek Hijmans.

Op vrijdag 3 december praat Rebecca van Wittene met documentairemaker Robert Oey uit Amsterdam (Middelburg, 1966) over zijn film De Leugen, een muzikale documentaire over waarheid en leugens in de politiek. De film legt de motieven bloot achter het drama rond de van leugens beschuldigde politica Ayaan Hirsi Ali, die op 15 mei 2006 bekendmaakt dat ze een baan heeft geaccepteerd bij een Amerikaanse denktank. De dag ervoor heeft minister Rita Verdonk laten weten dat Hirsi Ali waarschijnlijk haar Nederlanderschap zal verliezen: het begin van een politiek drama dat ruim een maand later zou leiden tot de val van het kabinet.

Lees meer: Talkshow vrijdag 3 december 2010


 

Talkshow vrijdag 7 mei 2010

Met: Peter Sijnke, acteurs Bram Kwekkeboom en Adri Overbeeke, beeldend kunstenaar Iris de Leeuw en oud-wielrenner Jo de Roo.
Op 17 mei 2010 is het 70 jaar geleden dat een groot gedeelte van de binnenstad van Middelburg in vlammen opging. Door het tijdige bevel om de stad te verlaten bleef het dodental beperkt: 22 mensen kwamen om het leven. Bijna 600 panden werden verwoest, waaronder vele openbare gebouwen en winkels. Er waren te weinig mensen om te blussen, er was gebrek aan water en materieel, de meeste huizen waren leeg waardoor het vuur vrij spel had.

Lees meer: Talkshow vrijdag 7 mei 2010


 

Talkshow vrijdag 2 april 2010

Genoeg redenen voor een een uitgebreid gesprek met Marinus Boezem (1934) uit Middelburg. Over de grenzen van de traditionele beeldhouwkunst die hij zelf demonstratief overschrijdt door het hele universum als uitgangspunt voor zijn kunst te kiezen. Een gesprek over hoe het begon, in de jaren 60, de tijd waarin kunst zich losmaakt van het object en met elk materiaal kunst kan worden gemaakt.

Lees meer: Talkshow vrijdag 2 april 2010


 

Talkshow vrijdag 5 maart 2010

Op vrijdag 5 maart natuurlijk aandacht voor de 75-ste Boekenweek. Mooi thema: TITAANTJES – Opgroeien in de letteren. Monique Eskens zapt door een stapel niet te missen boeken; Nescio-kenner Lieneke Frerichs vertelt over Brieven uit Veere (Uitgeverij G.A. van Oorschot) een boekje voor fijnproevers met twee recent ontdekte brieven van Nescio; brieven van een jonge Frits Grönloh aan zijn vrouw Agaat Tiket.

Lees meer: Talkshow vrijdag 5 maart 2010


 

Talkshow vrijdag 5 februari 2010

De Zeeuwse Lichting. Zo heet tentoonstelling die het CBK Zeeland van 7 februari t/m 19 maart 2010 voor de vijfde keer organiseert. Er wordt werk getoond van net afgestudeerde kunstenaars, vormgevers en architecten, allemaal afkomstig uit Zeeland. Rebecca van Wittene gaat met hen in gesprek. Over hun werk maar ook over de creatieve sector in Zeeland.

Lees meer: Talkshow vrijdag 5 februari 2010


 

Talkshow vrijdag 4 december 2009

Storyboardtekenaar Raimond van Soest uit Goes praat over zijn tekeningen voor de film IEP. De film, naar het bekroonde boek van Joke van Leeuwen, gaat half februari in première. Een storyboard is een gedetailleerd draaiboek in stripvorm waarin alle scènes zo gedetailleerd mogelijk zijn getekend: personen, objecten, camerastandpunten. Van Soest maakte ze ook voor de films In Oranje, Simon, Phileine zegt sorry, Alles is liefde, Zomerhitte, De hel van ’63.

Lees meer: Talkshow vrijdag 4 december 2009


 

Talkshow vrijdag 6 november 2009

Een avondje Bergkamp. Vanavond is de cabaret-comedy te zien in de Stadsschouwburg van Middelburg, maar Arie Koomen, Kim Goedegebuure, Renate Reijnders en Edo Brunner komen eerst naar de Drvkkery. Om te vertellen over die memorabele wedstrijd waarin Bergkamp scoort: 1998, de kwartfinale van het WK voetbal, Nederland tegen Argentinië.

Lees meer: Talkshow vrijdag 6 november 2009


 

Talkshow vrijdag 2 oktober 2009

Eten en snoepen in kinderboeken is het motto van de Kinderboekenweek die woensdag begint. Tijd voor een gesprek met Jan Smeekens, die we kennen als eigenzinnig recensent en als jurylid van de Griffel, Penseel, Woutertje Pieterse, Gouden Uil en Gouden Zoen. Hij praat over Ted van Lieshout, onlangs bekroond met de Theo Thijssen-prijs 2009, de driejaarlijkse oeuvreprijs voor  kinder- en jeugdliteratuur.

Lees meer: Talkshow vrijdag 2 oktober 2009


 

Talkshow zondag 3 mei 2009

Over vrijheid gaat het -hoe kan het ook anders- want vrijheid moet je vieren. Omdat in vrijheid leven nog altijd niet voor iedereen vanzelfsprekend is organiseert COS Zeeland, het centrum voor internationale samenwerking, het het kunstproject: Freedom4all. Zes Zeeuwse kunstenaars laten zich inspireren door het verhaal van migranten/ vluchtelingen uit Soedan, Somalië, Irak, Indonesië, Tjechië en Kosovo. 

Lees meer: Talkshow zondag 3 mei 2009


 

Talkshow zondag 5 april 2009

Over Flower Power gaat het, in deze editie van drukkerijmiddelburg.nl - maar dat terzijde. Eerst een gesprek met Peter de Neef, directeur van de Stichting Theater Exploitatie Zeeland. Niet over A- of B-schouwburgen (vooruit, heel even dan, komt het er nog van?) laten we vooral praten over wat er in de gebouwen te zien is en te beleven. Honderden voorstellingen dankzij een groeiende samenwerking.

Lees meer: Talkshow zondag 5 april 2009


 

Talkshow zondag 1 maart 2009

Theaterproductiehuis Zeelandia speelt Zeeuwse Vrouwen. De muziektheatervoorstelling, gebaseerd op het boek Zeven Zeeuwse Vrouwen van journalist/publicist Kees Slager gaat op 5 maart in première. Vrouwen als ooggetuigen. Intieme, indringende zelfportretten van 'doodgewone’  bijzondere vrouwen over hun leven aan het begin van de 20ste eeuw.

Lees meer: Talkshow zondag 1 maart 2009


 

Talkshow zondag 1 februari 2009

In december 2008 mocht ze de Buning Brongers Prijs in ontvangst nemen, een Nederlandse kunstprijs die tweejaarlijks wordt uitgereikt aan jonge veelbelovende kunstenaars: Lilian Kreutzberger (1984). Omdat haar werk is tentoongesteld in De Drvkkery, reist ze voor de gelegenheid vanuit Den Haag -waar ze woont en werkt- naar haar geboortestad Middelburg.

Lees meer: Talkshow zondag 1 februari 2009


 

Talkshow zondag 4 januari 2009

De 4e editie van drukkerijmiddelburg.nl is extra feestelijk: een nieuwjaarsversie, met literatuur, beeldende kunst, muziek –een première zelfs!- en veel inspirerende gasten. De presentatie van Slibreeks 127 is uitgangspunt: Een koud bad – 24 liederen onder water. Een reeks gedichten over verdronken Zeeuwen, met zicht op zee geschreven door Peter Swanborn tijdens een gastverblijf in het Vlissingse kunstcentrum deWillem3.

Lees meer: Talkshow zondag 4 januari 2009


 

Talkshow zondag 7 december 2008

Tijdens de 3e editie van drukkerijmiddelburg.nl praat Rebecca van Wittene over de zogeheten Pleinenvisie van Middelburg. Dat doet ze met architect Johan de Koning, die de visie niet alleen van commentaar voorziet maar ook laat horen hoe hij het zou aanpakken. Een eigenzinnig gesprek over kansen en mogelijkheden bij de inrichting van een publieke, multifunctionele ruimte in de binnenstad. 

Lees meer: Talkshow zondag 7 december 2008


 

Talkshow zondag 2 november 2008

Op zondag 2 november een gesprek met beeldhouwer Jan van Munster, internationaal bekend vanwege zijn warmtegordijnen, neonsculpturen, ijsinstallaties en gitzwarte, hooggepolijste objecten in graniet. Zijn werk bevindt zich in alle toonaangevende musea in binnen- en buitenland. In Renesse realiseerde hij zijn architectonische sculptuur Plus Min, recentelijk voltooide hij zijn IK-sculptuur temidden van het IK-eiland bij de Watertoren van Oost-Souburg. 

Lees meer: Talkshow zondag 2 november 2008


 

Talkshow zondag 5 oktober 2008

In een week waarin twee beeldbepalende directeuren hun vertrek bekend maken –Valentijn Byvanck en Ruud van Meijel (Zeeuws Museum - Nazomer Festival) maken wij kennis met de opvolger van Rutger Wolfson, de nieuwe directeur van De Vleeshal: Lorenzo Benedetti. De stichting Cinema Middelburg verhuist naar de Zeeuwse Bibliotheek en ook andere organisaties verkennen de mogelijkheden van samenwerking. De wens voor een cultuurhuis is er, nu nog een plan en een lokatie. 

Lees meer: Talkshow zondag 5 oktober 2008